Pyssel

Pumpa hjälp!

2014-10-30 10:24 #0 av: Daehyun_cheesecake

Om en stund ska vi börja skära och gröpa ur vår pumpa! Aldrig gjort det innan, så undrar om det finns något speciellt man borde veta innan? :) Även planerat att ta ut och rosta kärnorna.

Anmäl
2014-10-30 11:06 #1 av: Nymphadora

Det är ett ganska tungt jobb att gröpa ur en stor pumpa, vilket kan vara bra att ha i åtanke om det är barn som ska hjälpa till. Vi börjar med att försiktigt skära ut locket, och tänk på att skära med kniven lutad lite snett innåt så att inte locket ramlar rakt igenom sen. ;) Sen är det bara att slita och gröpa och kladda. För att få rent hela insidan, ända till skalet, brukar vi få slutet (när det mesta slafset är borta) använda en metallsked och skrapa kanten hela vägen runtom, nerifrån och upp, tills alla trådar och liknande är borta. Om ni ska ha ett ljus i pumpan är detta extra viktigt, så att det inte finns något som kan börja brinna där inne. Spara och rosta kärnorna om ni vill, jättesmaskigt. Köttet kan ni göra pumpapaj, pumpasoppa eller annat smaskens på. 

Sen föreslår jag alltid att en ritar ut sitt mönster på pumpan, t.ex. med en kajalpenna (eller nåt annat som går bort) innan ni börjar skära. Sen skära försiktigt med en vass men inte för stor kniv. Precision är viktigt om ni ska göra små detaljer. Men sen är det bara att köra på!

Det finns pumpskärarkit på t.ex. Panduro och andra pysselaffärer, om ni vill ha lite extra hjälp, tips på mönster att skära ut etc.

Anmäl
2014-10-30 12:35 #2 av: Daehyun_cheesecake

Tack så jättemycket! :) Vet du ungefär hur mycket av köttet som ska bort? Jag menar, känns lite svårt att veta hur nära skalet man ska.

Anmäl
2014-10-30 13:20 #3 av: Nymphadora

Om du ska ha ljus i pumpan så är det bra att skrapa den ganska ordentligt. Nästan så att kanten på insidan är "torr". Så fri från de trådiga slamsorna som möjligt iallafall. ;)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.